Badacsony

Jellegzetes hegyvonulatával, bazaltorgonáival, a szőlőtőkék sokaságával lenyűgöző látványt nyújt a természetszerető kirándulóknak.

Badacsony Balaton a Badacsonyról

A hegyre a hajóállomástól és a községből (Itt található Badacsonytomaj építészeti kuriózuma - Európa első fekete bazaltkőből épült neoromán stílusú római katolikus temploma.) is turistautak vezetnek.

Badacsonytomaji katolikus templom

A hajóállomástól aszfaltozott úton érhetjük el Szegedy Róza présházát és lakóépületét. A tornácos, nádtetős épület emeletén irodalmi emlékkiállítás látható.

Badacsony - túristákBadacsony - Szegedy Róza háza

Innen turistaösvény vezet a Kisfaludy-kilátóba (437m). A hegy platóját érdemes körbejárni, a nyugati oldalon a Bujdosók-lépcsője vezet le a partra.

Badacsony - tanösvényBadacsony - Bujdosók-lépcsője
Badacsony - Kisfaludy-kilátó
Badacsony - kilátás a Kisfaludy-kilátóból Badacsony - kilátás a Kisfaludy-kilátóból

Tartalmas kirándulásra ad alkalmat a Balatonfelvidéki Nemzeti Park által kialakított tanösvény, amely körbevezet a hegyen, és magyarázó táblákkal hívja fel a figyelmet az érdekes látnivalókra, miközben bemutatja Badacsony jellegzetes állat- és növényvilágát. Ezen az ösvényen végighaladva, a kirándulók nagyon sok természeti érdekességgel és ritkasággal találkozhatnak.

Badacsony - tanösvényBadacsony - tanösvény
Badacsony - tanösvényBadacsony - tanösvény
Badacsony - tanösvény Badacsony - kilátás a Szent György-hegyre

Badacsonyi SzürkebarátA természeti adottságokon kívül Badacsony legfőbb nevezetessége a híres badacsonyi bor.

Az itt érlelt borok a világ minden tájára eljutnak. Badacsonyban a bortermelés több évszázados múltra tekint vissza. Már a római időkben is történtek feljegyzések, amelyek arra utalnak, hogy Badacsony hegyén szőlő- és bortermeléssel foglalkoztak. A nagyobb méretű bortermelés azonban csak a 19. században indult meg. A badacsonyi borok íze, zamata igen különleges, amelyet több természeti tényező együttes hatásának köszönhetnek.Badacsonyi bor

A szakemberek szerint ugyanis a Balaton víztükre tavasztól őszig visszatükrözi a nap sugarait, így a szőlőtőkék kétszer annyi napsugárzást kapnak. Ehhez hozzájárul még a badacsonyi lejtők déli fekvése, amelynek köszönhetően a szőlőket egész nap éri a nap sugara, az északról lecsapó vad viharoktól pedig megvédi őket a hegyoldal. Ezen kívül, mivel Badacsony vulkáni eredetű, ezért nagyon gazdag ásványi anyagokban, amelyeket a szőlőtőkék nagyon jól tudnak hasznosítani.

Badacsonyi szőlőskert

Különösen sok a bazalt a hegyen, amelynek az a tulajdonsága, hogy nap közben magába szívja a nap melegét, éjszaka pedig visszasugározza azokat, így a tőkék - a szakemberek számításai szerint - 1,7-szer több hőt kapnak.

Badacsonyi szőlőskert

Badacsony legismertebb borai az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Szürkebarát és a Muskotály.

A Badacsonyi Olaszrizling halvány sárga színű, száraz fehérbor. Kesernyés, kissé a mandulához hasonló íze inkább a férfiak körében teszi kedveltté. Ebből a borból terem a legtöbb Badacsonyban.

Badacsonyi Olaszrizling

A Badacsonyi Kéknyelű különlegességéről még a magyar népdalok is megemlékeznek. Ez a bor egy igazi kuriózum, hiszen a világon sehol máshol nem terem, csak Badacsonyban. Nevét onnan kapta, hogy a szőlő érése közben a szőlőtőke szára megkékül. A Kéknyelű szőlő másik érdekessége, hogy a növénynek csak nővirága van, ezért, ahhoz, hogy a tőke termőre fordulhasson, mindig egy másik szőlőfajtával - leggyakrabban Budai Zölddel - együtt kell telepíteni.

A Badacsonyi Szürkebarát talán a legismertebb és a legnépszerűbb badacsonyi bor. A szőlőfajta Franciaországból származik. Innen hozták be évszázadokkal ezelőtt a Pinot Gris nevű szőlőt a Pálos szerzetesek. Nevét a szerzetesekről kapta, akik szürke csuhát hordtak.

Badacsonyi SzürkebarátBadacsonyi Szürkebarát

A Badacsonyi Muskotály sötét sárga színével, kellemes édes ízével és különleges fűszeres illatával az idők folyamán a hölgyek kedvenc borává vált.

A felsorolt legismertebb borokon kívül azonban még nagyon sok féle bort termelnek a badacsonyi gazdák, de ezek kisebb mennyiségben, általában csak palackozott formában kerülnek forgalomba. Ilyen, pl. a Hárslevelű, Juhfark (a nászéjszakák bora), Budai Zöld, Tramini, Chardonnay stb. Az utóbbi időben igen kedveltek a többféle bor házasításával készült cuvée borok is.

Badacsonyi CuveeBadacsonyi HárslevelűBadacsonyi Tramini

A badacsonyi nyár és ősz programkínálata rendkívül gazdag. Kiemelkedő esemény az augusztus első hétvégéjén megrendezett Badacsonyi Búcsú és Népművészeti Vásár, valamint a badacsonyi szüret, amely szeptember közepén látványos felvonulásával az országos rendezvények sorába tartozik. A kétnapos program részei a kirakodóvásár, a tűzijáték és a szüreti bál. A felvonulást megelőző héten, a Badacsonyi Borhéten, borász szakemberekkel népesül be a település, akik, miután megkóstolják a badacsonyi gazdák borait, a szüreti ünnepségek fénypontjaként kihirdetik a badacsonyi borverseny eredményét.